Bedevaarten
Een bedevaart of pelgrimage (van het Oud-frans pelrimage) is een (pelgrims)reis naar een bedevaartsoord. Redenen voor het ondernemen van een bedevaart zijn om de hulp van een heilige in te roepen zodat deze voorbede (Lees verder) kon doen bij God, of om boete te doen, een opgelegde straf te ondergaan. In de katholieke traditie betreft een bedevaart een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd, of waar er volgens ooggetuigenverslagen verschijningen hadden plaatsgevonden, meestal van Maria, een engel of een heilige. Andere plaatsen werden bekend vanwege een of meer gevallen van wonderbaarlijke genezingen, of vanwege stigmata, een 'huilend' beeldje, of andere verschijnselen die mensen bovennatuurlijk voorkwamen.
Pelgrims
Voorbeelden van belangrijke bedevaartsplaatsen in het christendom zijn Rome (het Vaticaan), Fátima, Lourdes, Scherpenheuvel, Rocamadour, Santiago de Compostella, Kevelaer, Collevalenza, Assisi, Banneux, Jeruzalem en Bethlehem. Bedevaartgangers droegen schelpen of kleine medailles en beeldjes op hun kleding. Goedkope loden of tinnen pelgrimsinsignes, een pelgrimshoorn, eigenlijk souvenirs, worden bij opgravingen veel teruggevonden. Pelgrims die Jeruzalem bezochten plaatsten een palmtak op hun portretten en ook op hun grafsteen. In Dreischor in Zeeland is een dergelijke steen bekend met een leeg graf (Christus is immers opgestaan), twee palmtakken en een Jeruzalemskruis, zie foto hieronder.
Gereformeerde Gemeenten in Nederland te Bruinisse
Zoals aan het eind van het artikel over de Gereformeerde Gemeenten van Bruinisse vermeld, vond er in 1953 een afsplitsing plaats in het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten. Bruinisse ging onder leiding van ds. F. Mallan bijna geheel over naar het nieuwe kerkverband: de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. (volgens uitspraak van de hoge raad is het zogenaamde nieuwe kerkverband wel de wettige voortzetting van de Gereformeerde gemeente 1907) Predikanten waren: Ds. F. Mallan (1948-1960) (Lees verder) Ds. A. van den Berg (1971-1977) Ds. A. Schultink (2003-2010)
Terug naar de Gereformeerde Gemeenten in Nederland Terug naar de Gereformeerde Gemeenten in Nederland Terug naar Actueel Terug naar Actueel