Na de Volksverhuizing Friezen, Franken, Saksen en Sueven
Childerik I, de Merovingische koning van het Frankische Rijk stierf op 26 november 481. Zijn graf werd in 1653 intact gevonden onder een kerk in Doornik, met 21 paardenoffers, een complete wapenrusting (zwaard, messen, werpbijl, lans, schild), een muntschat en talrijke juwelen en een gouden stierenkop. Het was duidelijk een heidens graf. Zijn zoon Chlodovech (Lodewijk, Clovis)volgde hem op. Hij legde de basis voor het Frankische rijk dat de volgende eeuwen West- en Midden-Europa zou domineren. Op allerlei manieren vergrootte hij zijn gebied. In 493 trouwt hij met Clothilde van Bourgondië. Zij is Christin terwijl hij nog de oude Germaanse goden vereert. Tot 496 probeert ze tevergeefs Clovis tot het christelijk geloof te bekeren.    
Childerik I
Chlodovech
Wel worden hun kinderen gedoopt maar omdat deze kinderen ziek worden en sterven is dit voor Clovis een extra reden om zich niet te bekeren. In 496 vallen de Alemannen de Ripuarische Franken aan, die Clovis te hulp roepen. Volgens de legende heeft Clovis op het dieptepunt van de slag Wodan aangeroepen en om een overwinning gevraagd. Maar de Frankische verliezen bleven doorgaan. Toen dacht hij aan zijn christelijke echtgenote Clothilde, en zei hij het volgende: "God van mijn vrouw: als gij echt zo sterk zijt als mijn vrouw beweert, kom mij dan helpen en laat mij winnen. Dan zal ik mij tot het christendom bekeren." Het tij keerde als bij een wonder. Hij heeft zijn gelofte gehouden en zou zich in 496 bekeerd hebben.
Aanvankelijk had de Frankische macht zich aan de bekering van haar eigen volksgenoten benoorden de taalgrens weinig gelegen liggen laten. De Romeinse bisdommen in het Noorden van Gallië waren door de Frankische invasie weggevaagd, maar hun herinnering was niet verloren. Zodra Clovis tot het Christendom overgegaan was, werden zij weer ingesteld. De Benedictijner monnik St. Amandus was de eerste zendeling van allen in de Germaans sprekende streken van het Frankische Rijk. Zijn werk voortgezet door St. Eligius, een Zuid-Fransman. Audoenus vermeldt dat St. Eligius (St. Eloi) zending bedreef onder de Vlamingen en Sueven. Of die Sueven in Vlaanderen woonden of in Zeeland is niet bekend. Maar St. Eloi moet daarom wel de eer hebben de eerste zendeling onder de Zeeuwen te zijn geweest. Serieus wordt de bekering van de Zeeuwen in 690 toen de Engelse monnik Willibrord met elf gezellen in  Westkapelle landde. Zie verder Middeleeuwen-Willibrord.
Terug naar Sueven