Bedevaarten
Een bedevaart of pelgrimage (van het Oud-frans pelrimage) is een (pelgrims)reis naar een bedevaartsoord. Redenen voor het ondernemen van een bedevaart zijn om de hulp van een heilige in te roepen zodat deze voorbede (Lees verder) kon doen bij God, of om boete te doen, een opgelegde straf te ondergaan. In de katholieke traditie betreft een bedevaart een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd, of waar er volgens ooggetuigenverslagen verschijningen hadden plaatsgevonden, meestal van Maria, een engel of een heilige. Andere plaatsen werden bekend vanwege een of meer gevallen van wonderbaarlijke genezingen, of vanwege stigmata, een 'huilend' beeldje, of andere verschijnselen die mensen bovennatuurlijk voorkwamen.
Pelgrims
Voorbeelden van belangrijke bedevaartsplaatsen in het christendom zijn Rome (het Vaticaan), Fátima, Lourdes, Scherpenheuvel, Rocamadour, Santiago de Compostella, Kevelaer, Collevalenza, Assisi, Banneux, Jeruzalem en Bethlehem. Bedevaartgangers droegen schelpen of kleine medailles en beeldjes op hun kleding. Goedkope loden of tinnen pelgrimsinsignes, een pelgrimshoorn, eigenlijk souvenirs, worden bij opgravingen veel teruggevonden. Pelgrims die Jeruzalem bezochten plaatsten een palmtak op hun portretten en ook op hun grafsteen. In Dreischor in Zeeland is een dergelijke steen bekend met een leeg graf (Christus is immers opgestaan), twee palmtakken en een Jeruzalemskruis, zie foto hieronder.
We beleven tijden van zorg en verdriet. Zoekt u opbeuring, hoop en uitzicht? Dan zullen onderstaande preken u helpen.
Terug naar startpagina Terug naar startpagina
Kerkdienst 15 maart 2020 Preek van Ds. L.M. Jongejan Tekst: Markus 1:35 (Klik hier om de preek te beluisteren)
Kerkdienst 22 maart 2020 Hervormde Gemeente Sirjansland Preek van Dhr. T. Rietveld (Klik hier om de preek te beluisteren)
Kerkdienst 22 maart 2020 Marcuskerk - Delft Preek van Ds. Prof. Dr. A. de Reuver (Klik hier om de preek te beluisteren)
Kerkdienst 3 mei 2020 Hervormde Gemeente Sirjansland Preek van Ds. B.L.P.Tramper (Klik hier om de preek te beluisteren)
Kerkdienst 16 mei 2021 Hervormde Gemeente Waddinxveen Preek van Ds. Prof Dr. A. de Reuver (Klik hier om de preek te beluisteren)