Wapens en werktuigen In april 1993 werd door R. Rijken uit Middelburg in een hoop schelpen in Yerseke een bijl, gemaakt van een gewei, gevonden. De bijl is waarschijnlijk tezamen met de mosselen opgevist van een oude woongrond op de plaats waar nu de geul ‘de Roompot’ in de Oosterschelde ligt. Het artefact blijkt vervaardigd uit een van de enden van het gaffelvormige gewei van een eland. Enkele haksporen zijn duidelijk zichtbaar. Een andere geweibijl werd door J. Valster uit Hoek in het westelijk deel van de Oosterschelde ter hoogte van Colijnsplaat opgedoken. De bijl is gemaakt van een geweistang van een edelhert. Van de steel is alleen in het steelgat een restant overgebleven. Het is een tak van hulsthout. De snede vertoont snijsporen en krassen.
De eerste bijl (links) zou uit de Brons- of IJzertijd kunnen dateren. De tweede (rechts)  uit het Neolithicum (de Nieuwe Steentijd).
De vindplaatsen
De bijl van Burgh; als vindplaats wordt Haamstede-Brabers genoemd, maar de vindplaats ligt dichter bij Burgh. Foto beeldbank SCEZ te Middelburg.
Vuistbijl Serooskerke (Schouwen); particuliere collectie Jan Meulmeester
Terug naar Schouwen-Duiveland in de Prehistorie
Bij Brabers zijn ook  vuurstenen schrabbers en boortjes een groot aantal pijlpunten gevonden, waarvan er diverse een dwarse snede hadden in plaats van een punt. Ze worden daarom ook wel transversaalspitsen genoemd. Dergelijke pijlpunten veroorzaakten sterk bloedende wonden bij het aangeschoten wild en waren zeer dodelijk. Het smallere deel werd met darmen of boombast omwikkeld en soms met houtteer bevestigd op een houten pijlschacht. Dit is bij meerdere buitenlandse vondsten aangetoond. Uit: ‘Jagende boeren bij Haamstede’ door Hans Jongepier. Uit: ‘Uit de Zeeuwse klei’.