Bedevaarten
Een bedevaart of pelgrimage (van het Oud-frans pelrimage) is een (pelgrims)reis naar een bedevaartsoord. Redenen voor het ondernemen van een bedevaart zijn om de hulp van een heilige in te roepen zodat deze voorbede (Lees verder) kon doen bij God, of om boete te doen, een opgelegde straf te ondergaan. In de katholieke traditie betreft een bedevaart een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd, of waar er volgens ooggetuigenverslagen verschijningen hadden plaatsgevonden, meestal van Maria, een engel of een heilige. Andere plaatsen werden bekend vanwege een of meer gevallen van wonderbaarlijke genezingen, of vanwege stigmata, een 'huilend' beeldje, of andere verschijnselen die mensen bovennatuurlijk voorkwamen.
Pelgrims
Voorbeelden van belangrijke bedevaartsplaatsen in het christendom zijn Rome (het Vaticaan), Fátima, Lourdes, Scherpenheuvel, Rocamadour, Santiago de Compostella, Kevelaer, Collevalenza, Assisi, Banneux, Jeruzalem en Bethlehem. Bedevaartgangers droegen schelpen of kleine medailles en beeldjes op hun kleding. Goedkope loden of tinnen pelgrimsinsignes, een pelgrimshoorn, eigenlijk souvenirs, worden bij opgravingen veel teruggevonden. Pelgrims die Jeruzalem bezochten plaatsten een palmtak op hun portretten en ook op hun grafsteen. In Dreischor in Zeeland is een dergelijke steen bekend met een leeg graf (Christus is immers opgestaan), twee palmtakken en een Jeruzalemskruis, zie foto hieronder.
De Oud-Gereformeerde Gemeente in Nederland van Bruinisse
In Bruinisse bevond  zich een Oud-Gereformeerde gemeente.  Het ontstaan van deze gemeente is een gevolg van het feit dat ds. L. Boone in 1907 niet meeging met de vereniging van Kruisgemeenten en Ledeboeriaanse gemeenten tot Gereformeerde Gemeenten.
De groep die overbleef vormde de Oud Geref. Gemeente. Deze gemeente werd van 1937-1939 bediend door de heer C. van de Gruiter. In 1943 werd hij in Oostburg bevestigd als predikant.
Hij heeft tot het einde van zijn leven het oude ambtsgewaad - kniebroek, steek en bef- gedragen. Hij is in dit ambtsgewaad menigmaal door toeristen gefotografeerd. Omdat zijn vrouw gekleed was in de dracht van Arnemuiden, dacht men mogelijk dat zijn kleding de dracht der mannen van die streek was. Op een vergadering in 1959 merkte ds. M.A. Mieras op dat ds. Van de Gruiter “welke oud en versleten is”  de gemeenten  naar de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland had verwezen voor het geval dat hij zou wegvallen. Geen van de afgevaardigden was tegen aansluiting.
Het kerkgebouw stond aan de (Verlengde) Molenstraat. Het werd in de 2e Wereldoorlog onherstelbaar beschadigd, gesloopt en vervangen door een nieuw kerkgebouw aan de Margrietstraat. De gemeente werd in 1987 opgeheven. In het kerkgebouw is nu een fitness-centrum gevestigd
Oude kerkgebouw
Nieuwe kerkgebouw  uit 1957
Terug naar Oud Gereformeerde Gemeenten